niedziela, 12 października 2014

Tarta Dyniowa:)

Hejka kochani!
Jesień pełną parą! a z jesienia mi sie kojarzy Dynia! I co z tej dyni można wyczarować?! A.... można bardzo dużo!
zupy kremy,ciasta,leczo,gulasze itp.....

ja dziś postawiłam na tartę dyniową:)



przepis:

Składniki na ciasto:


  • 250 g mąki tortowej 
  • 50 g cukru 
  • 125 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka     
Składniki na masę dyniową:
  • 500 g obranej dyni 
  • 500 ml mleka (najlepiej tłuste)
  • 200 g cukru
  • 1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane)
  • 2 duże jajka

Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę i cukier do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Całość przecieramy w rękach. Dodajemy rozbełtane jajko i mleko. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozgniatamy je na gruby placek, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotować masę dyniową.
Dynie pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z cukrem i wanilią. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i ostudzić.

Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Nakłuć widelcem. 

Nagrzać piekarnik do 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż albo suchą fasolę jaś. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160ºC. 

Rozbełtujemy dwa jajka, mieszamy z masą dyniową i miksujemy ponownie blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 30-35 minut w 160ºC (masa musi być sztywna). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego kochani!

9 komentarzy:

  1. W życiu takiej nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze przyznac, ze niegdy wczesniej nie slyszalam o tarcie dyniowej Kochana :) Wyprobuje kiedys przepis, bo ciekawa jestem jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie byłam przekonana do dyni. Chociaż o tartach słyszałam wiele i myślałam nad jabłkową - jak się da. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja z dynii zamierzam p;rzyrządzić smażone placki :)

    OdpowiedzUsuń