piątek, 24 maja 2013

Baclava-Baklava

Ostatnio mialam mega ochote zjesc takie cudenko jak baklava.Mialam okazje sprobowac ja podczas zeszlych wakacji w Turcji.

Poszlam wiec do sklepu azjatyckiego i kupilam gotowe cisato FILLO.
ale jjuz reszte zrobilam sama
a oto i rezultat mojej pracy:

 

 
tu jeszcze nie upieczone ale juz czekalao az piekarnik rozgrzeje sie do 160 stopni

W takim opakowaniu kupilam ciasto fillo koszt 1 GBP
NIE MOGE PRZESTAC SIE NIA OPYCHAC://// 
 
A TERAZ PRZEPIS:))
Gotowe ciasto fillo
lub
Ciasto filo (phyllo pastry), gdzie 'phyllo' oznacza w greckim języku 'liść' to bardzo cienkie ciasto zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju. Nazwa jest grecka, lecz sama technika jego wykonania pochodzi z Turcji. Ze wszystkich słodkich wypieków najpopularniejsza jest baklava, która przez wieki uważana była za przysmak tylko dla bogatych ... Z ciasta filo wyczarujecie nie tylko słodkie wypieki, ale i całą masę wytrawnych. Choć ciasto nie jest najprostsze, warto podjąć wyzwanie :). To ... do dzieła! Przepis pochodzi z książki Michela Roux 'Pastry'.
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej
  • 6 g soli
  • 330 ml wody, podgrzanej do 50ºC
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • skrobia ziemniaczana do podsypywania
Mikserem wymieszać mąkę, sól i wodę. Jak składniki zaczną się łączyć, wlać oliwę, nadal miksując. Miksować około 3 - 4 minut, aż ciasto się połączy, będzie miękkie, delikatnie klejące i będzie prawie odchodziło od brzegów miski.
  Ciasto filo (phyllo pastry)
Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną skrobią ziemniaczaną, uformować w kulę. Kulę podzielić na mniejsze kawałki, około 60 g każdy, również uformować je w kulki. Ułożyć je na blaszce oprószonej skrobią, w odległości kilku centymetrów od siebie. Przykryć je folią lub ręczniczkiem i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu (14 - 16ºC) na 2 godziny (koniecznie).
  Ciasto filo (phyllo pastry)
Delikatnie oprószyć mąką stolnicę. Jeden kawałek ciasta filo położyć na środku. Rozwałkować go na koło o średnicy 14 - 16 cm (ja rozwałkowuję trochę bardziej). Od tego momentu - kładziemy dłonie pod ciasto i rozciągamy je ostrożnie grzbietami dłoni, uważając by nie popękało. Ważne, by pod spodem podsypywać skrobią. Ciasto jest gotowe, gdy ma grubość około 0,5 mm, czyli jest tak cienkie, że można przez nie przeczytać gazetę ...
  Ciasto filo (phyllo pastry)
Jak płat ciasta jest gotowy, należy go przykryć delikatnie wilgotnym ręczniczkiem lub folią by nie wysychał. Następnie tym sposobem przygotować kolejne płaty ciasta, układać je na sobie po posypaniu wcześniejszego płata skrobią, na końcu przykryć ręczniczkiem lub folią. Nadmiar skrobi z ciasta można usunąć pędzelkiem.
Przechowywanie
Ciasto filo mozna przechowywać w lodówce, dobrze owinęte, by nie wysychało. Należy je zużyć w ciągu 24 godzin.
Mrożenie
Upewnić się, że ciasto jest ściśle zawinięte, by nie dostawało się do niego powietrze. Dozwolony czas mrożenia - do 2 tygodni. Przed użyciem należy je przenieść do temperatury pokojowej na 6 - 8 godzin.
Kupne ciasto filo
Zazwyczaj dostępne w arkuszach 30 x 18 cm. Jest jednym z trudniejszych ciast do wykonania, więc prawdopodobnie będziecie woleli zacząć od kupnego. Doskonale się przechowuje w zamrażarce, jednak zawsze należy pamiętać o ochronie ciasta przed wysychaniem.
Polecam!
Nadzienie:
1szklanka rozdronionych bakali(migdaly,orzechy pistacjowe,orzechy laskowe i wloskie oraz wiorka kokosowe
1 lyzeczka cynamonu
1/2szklanki rozpuszczonego masla
1/2 szkl pokruszonego chleba tostowego wczesniej opieczonego w tosterze ale mozna z powodzeniem zastapic np rozkruszonymi herbatnikami lub biszkoptami
wymieszac wszystko razem
nasmarowac forme
ukladac 5 listkow ciasta i kazdy z osobna nasmarowac roztopionym maslem na 5 listku wykladamy polowe nadzienia i dalej 5 plastrow ciasta kazdy z osobna smarowac maslem i reszte nadzienie nalozyc i znow 5 liustkow ciasta i jak poprzednio nasmarowac maslem kazdy z osobna i izakonczyc tez posmarowanym wierzchem maslem i wstawic do piekarnika nagrzanego 160stopni piec 45-60min.
w miedzy czasie przygotowac syrop do polania ciasta
poltora szklani wody
poltora szkla cukru pol szklanki miodu zagotowac i zmiejszyc ognien tak zeby nie bulgotalo tylko rzeby sie grzalo 20 min
po tym czasie wy;aczyc ogien dodac 1 lyzke cytryny i wymieszac gdy  ciasto bedzie gotowe wycigagnijcie je i pokrujcie w raby lub kwadraty
polejscie calym syropem i posypcie kazdy wykrojony kwadracik lub rab zmiarzdzonymi na pyk orzechami pistacjowymi  i pozostawic najlepeij na cala noc
smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz