sobota, 25 stycznia 2014

CIASTO BURACZKOWO-MARCHEWKOWE + SOK NATURALNY

Dziś mnie naszło na sok domowy do obiadu
I tak wynalazłam w domu 5 buraków kilka marchewek i 5 Jabłek
wrzuciłam wszystko do sokowirówki i wyszedł pyszny sok:)
bez ani grama cukru.....   okazał się tak słodki że musiałam jakoś to zniwelować i wycisnęłam sok z  2 cytryn i okazało się to strzałem w 10!

PYSZNY ZDROWY SOK!!!! I JAKI KOLOR!!!
bez ulepszaczy i konserwantów.....
w trakcie wrzucania buraków i marchwi do sokowirówki pomyślałam ze z wiórek które zostały z buraków i marchwi zrobię ciasto buraczano- marchewkowe. Po opróżnieniu pojemnika z wiórkami dopiero wtedy dołożyłam jabłka żeby się nie zmieszały z marchewka i burakami.

 
 A teraz czas na przepis:)

Składniki

  • 1 szkl marchewki
  • 1 szkl buraczków
  • 2 szkl mąki
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl cukru
  • aromat waniliowy
  • 1 szkl oleju
  • 1/2szkl orzechów lub migdałów
przygotowanie:

Żółtka utrzeć z cukrem następnie dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia,aromat waniliowy, sól ,marchewkę ,buraczki , orzechy pokrojone na kawałki na końcu dodać ubitą piane z białek delikatnie wymieszać.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stopniC.Piec godzinę i piętnaście minut . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO:))




9 komentarzy:

  1. A ja dzisiaj uciekłam samo marchewkowe ;)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samo marchewkowe także robiłam ale pomyślałam że spróbuję z buraczkami i w sumie jest tak samo dobre jak marchewkowe:)

      Usuń
  2. O mniam, ale pysznie wygląda to ciasto! Dawno nie jadłam już takich domowych pyszności:(

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie nie dla mnie, buraczki bleeee:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale tak naprawdę nie czuć buraczków ani nawet marchewki:)))

      Usuń
  4. pierwszy raz o takim cieście słyszę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja mam w zanadrzu jeszcze kilka nietypowych ciast:))))

      Usuń