I tak wynalazłam w domu 5 buraków kilka marchewek i 5 Jabłek
wrzuciłam wszystko do sokowirówki i wyszedł pyszny sok:)
bez ani grama cukru..... okazał się tak słodki że musiałam jakoś to zniwelować i wycisnęłam sok z 2 cytryn i okazało się to strzałem w 10!
PYSZNY ZDROWY SOK!!!! I JAKI KOLOR!!!
bez ulepszaczy i konserwantów.....
w trakcie wrzucania buraków i marchwi do sokowirówki pomyślałam ze z wiórek które zostały z buraków i marchwi zrobię ciasto buraczano- marchewkowe. Po opróżnieniu pojemnika z wiórkami dopiero wtedy dołożyłam jabłka żeby się nie zmieszały z marchewka i burakami.
A teraz czas na przepis:)
Składniki
- 1 szkl marchewki
- 1 szkl buraczków
- 2 szkl mąki
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl cukru
- aromat waniliowy
- 1 szkl oleju
- 1/2szkl orzechów lub migdałów
Żółtka utrzeć z cukrem następnie dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia,aromat waniliowy, sól ,marchewkę ,buraczki , orzechy pokrojone na kawałki na końcu dodać ubitą piane z białek delikatnie wymieszać.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stopniC.Piec godzinę i piętnaście minut . Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO:))
SMACZNEGO:))
A ja dzisiaj uciekłam samo marchewkowe ;)?
OdpowiedzUsuńSamo marchewkowe także robiłam ale pomyślałam że spróbuję z buraczkami i w sumie jest tak samo dobre jak marchewkowe:)
UsuńO mniam, ale pysznie wygląda to ciasto! Dawno nie jadłam już takich domowych pyszności:(
OdpowiedzUsuńto zapraszam do mnie na kawałek ciasta:)))
UsuńPomyslowa Kobita z Ciebie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie nie dla mnie, buraczki bleeee:P
OdpowiedzUsuńale tak naprawdę nie czuć buraczków ani nawet marchewki:)))
Usuńpierwszy raz o takim cieście słyszę;)
OdpowiedzUsuńja mam w zanadrzu jeszcze kilka nietypowych ciast:))))
Usuń