niedziela, 23 czerwca 2013

Jagodowy sernik

Sezon na Jagody w pelni wiec postanowilam zrobic mega prosty I bardzo smaczny sernik jagodowy:))


 


 
sernik jest kremowej konsystencji I smakuje wybornie:))
a oto przeis:

Składniki na spód:


  • 150 g ciastek digestive, pokruszonych [herbatników]
  • 75 g masła, roztopionego

Tortownicę o średnicy 22 cm  wyłożyć folią aluminiową (dokładnie, jak przy serniku nowojorskim) Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20 minut.



Składniki na masę serową:


  • 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego [800 g]
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 250 g drobnego cukru 
  • 4 jajka [duże]
  • 2 łyżki mąki [2 czubate]
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód 

Polewa:


  • 250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany) 300 ml śmietany 18%,
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka . [najpierw osobno rozdrobiłam jagody blenderem, później dodałam do masy i użyłam miksera]

Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.
SMACZNEGO:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz