sernik jest kremowej konsystencji I smakuje wybornie:))
a oto przeis:
Składniki na
spód:
- 150 g ciastek digestive, pokruszonych [herbatników]
- 75 g masła, roztopionego
Tortownicę o
średnicy 22 cm wyłożyć folią aluminiową (dokładnie, jak przy serniku nowojorskim)
Ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy, schłodzić przez 20
minut.
Składniki na masę
serową:
- 750 g twarogu śmietankowego, tłustego, zmielonego [800 g]
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 250 g drobnego cukru
- 4 jajka [duże]
- 2 łyżki mąki [2 czubate]
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jagód
Polewa:
- 250 ml creme fraiche (lub gęstej kwaśnej śmietany) 300 ml śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie
składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując
jajka . [najpierw osobno rozdrobiłam jagody blenderem, później
dodałam do masy i użyłam miksera]
Masę serową wylać
na schłodzony wcześniej spód.
Piec w
temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na
wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Wszystkie
składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć
polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.
Po upieczeniu
schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w
lodówce.
SMACZNEGO:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz