- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki oleju (z pośpiechu pominęłam ;)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu do ciast
Warstwa pierwsza:
- 1l zielonego Pysia (sok przecierowy kiwi-jabłko-banan)
- 3 budynie śmietankowe (na 0,5l)
Warstwa druga:
- 400ml śmietanki do ubijania
- zielona galaretka (kiwi, agrest)
Warstwa trzecia:
- 2 zielone galaretki
Wykonanie:
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier, olej i aromat. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Na koniec wmieszać delikatnie przesiane mąki. Ciasto wylać na blachę o wymiarach 25/35cm. Piec około 30-35 minut w temp. 170oC. Odstawić do ostygnięcia.
Warstwa pierwsza: Odlać szklankę Pysia. Resztę zagotować. W odlanym soku zmieszać budynie. Wlać do gotującego się soku. Energicznie mieszać do zgęstnienia. Chwilę pogotować. Gorący wylać na biszkopt (wyrównać).
Warstwa druga: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, odstawić do wystudzenia. Śmietankę ubić na sztywno, na koniec wlać rozpuszczoną galaretkę, zmiksować. Masę wylać na poprzednią warstwę.
Warstwa trzecia: Galaretki rozpuścić w 800ml wody. Odstawić do wystudzenia. Lekko stężałą galaretkę wylać na ciasto.
Chłodzić około 4 godzin. U mnie stało całą noc.
kaloooriee
OdpowiedzUsuńboczkyy
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńoj tam akurat to ciacho jest bardzo lekkie:)))
OdpowiedzUsuńtlumacz sie tlumacz :D
OdpowiedzUsuń