Jesień pełną parą! a z jesienia mi sie kojarzy Dynia! I co z tej dyni można wyczarować?! A.... można bardzo dużo!
zupy kremy,ciasta,leczo,gulasze itp.....
ja dziś postawiłam na tartę dyniową:)
przepis:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 50 g cukru
- 125 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 2 łyżki mleka
Składniki na masę dyniową:
- 500 g obranej dyni
- 500 ml mleka (najlepiej tłuste)
- 200 g cukru
- 1 laska wanilii (rozcięta na pół, ziarenka wyskrobane)
- 2 duże jajka
Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę i cukier do miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki. Całość przecieramy w rękach. Dodajemy rozbełtane jajko i mleko. Zagniatamy szybko gładkie ciasto. Rozgniatamy je na gruby placek, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować masę dyniową.
Dynie pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla razem z cukrem i wanilią. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem i ostudzić.
Po 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki. Wyłożyć nim wysmarowaną formę do tarty. Nakłuć widelcem.
Nagrzać piekarnik do 180ºC. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać ryż albo suchą fasolę jaś. Piec przez 15 minut. Zdjąć papier i piec kolejne 15 minut. Wyjmujemy ciasto i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160ºC.
Rozbełtujemy dwa jajka, mieszamy z masą dyniową i miksujemy ponownie blenderem. Wylewamy masę na ciasto i pieczemy 30-35 minut w 160ºC (masa musi być sztywna). Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostudzenia.
Smacznego kochani!
W życiu takiej nie jadłam. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńSmakuje przepysznie!
UsuńAle fajnie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMusze przyznac, ze niegdy wczesniej nie slyszalam o tarcie dyniowej Kochana :) Wyprobuje kiedys przepis, bo ciekawa jestem jej smaku :)
OdpowiedzUsuńDaj znać jak zrobisz czy zasmakowała:)
UsuńNigdy nie byłam przekonana do dyni. Chociaż o tartach słyszałam wiele i myślałam nad jabłkową - jak się da. :-)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńA ja z dynii zamierzam p;rzyrządzić smażone placki :)
OdpowiedzUsuń